Zázvorky podle receptu z Kuchařské školy Marie Svobodové z roku 1894
Do Vánoc zbývá ještě dost času, ale čas na pečení vánočního cukroví se krátí. Některé potřebuje i měsíc na rozležení. A mezi takové patří zázvorky, které připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:
28 dkg cukru, 5 žloutků, 1 vejce tře se 1/2 hodiny, přidá pak podle chuti zázvoru, trochu citrónové kůry a konečně asi 26 dkg mouky (mouky musí se dávati opatrně, aby nebylo těsto příliš řídké, ani příliš tuhé — udaná váha jest jen přibližná), dobře promíchá, dá pak se na vále rychle dohromady.
Těsto se na vále na malíček rozválí a zázvorkovou formičkou vypíchají zázvorky. Kladou se na prkénko moukou poprášené a nechají přikryté přes noc. Druhého dne dají se na vymaštěný plech a pekou se. Nesmí se spodem připálit a musí býti bledě žluté barvy.
Zázvorky pekou se obyčejně jen 1/4 hodiny, déle pečené jsou nízké. Když vystydly, sejmou se z plechu a uloží se do krabice do chladné místnosti na 3-4 týdny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?