Cukrátka sladová neboli cukrkandl
V dobách našich babiček lidé slavili i svátky světců, mezi ty nejvýznamnější patřil svatý Vojtěch. Jeho význam připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na cukrkand, který prodával na poutích.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Roztluč hodně 15 dkg sladu a míchej jej s vařící vodou, až z toho vznikne hustá kaše, kterouž nech hodinu státi. Pak opět nalij 2 koflíčky vařící vody a nech opět hodinu státi. Pak to smíchej s 1/2 kg cukru uvařeného do „lomu“. Hotovou hmotu vylij na hladkou desku, máslem málo pomazanou. Po vychladnutí rozkrájej hmotu nožem na cukrátka libovolné velikosti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.