Koláč citronový podle knihy Domácí cukrářství z roku 1910

V dobách našich babiček nebylo koření z exotických zemí až tak mimořádné, jak se může zdát, a s citrusy to bylo podobně. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na citrónový koláč.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Udělej si těsto z 10 dkg cukru, 20 dkg másla, 30 dkg mouky, 1 celého vejce, trochu krájené kůry citronové a citronové šťávy a vylij tím dortovou formu. Pec napolo v troubě do žluta. Do této těstem vyložené formy dej následující hmotu: Utři jemně 3 žloutky, 1 celé vejce, kůru a šťávu z půl citrónu a 20 dkg cukru. Pak ušlehej ze 3 bílků tuhý sníh, potři jím upečený koláč, okrášli a pec jej znovu.