Zapečené nudle s tvarohem od babiček z Pojizeří

Tentokrát se vydáme do města na trh, kam hospodyně z venkova nosily mimo jiné i čerstvý tvaroh. A ten použijeme do zapečených nudlí s tvarohem.

Ingredience
  • ½ kg domácích širokých nudlí
  • 5 vajec
  • 14 dkg cukru
  • 3 lžíce cukru na drobenk
  • cukr do tvarohu
  • lžíce šťávy z jablek
  • 40 dkg tvarohu
  • 30 dkg jahod
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce strouhaných oříšků
  • lžička skořice
  • trochu strouhanky a másla do formy

Nudle uvaříme, scedíme a vychladíme. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, postupně přidáme žloutky a šťávu. Přidáme k tomu nudle a promícháme. Tvaroh vymícháme s cukrem. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Půlku nudlí dáme do formy, na ně dáme tvaroh, posypeme jahodami, navrch dáme druhou polovinu nudlí. Máslo, cukr, hrubou mouku, oříšky a skořici smícháme a drobenkou celý vrch posypeme. Dáme péct do trouby dokřupava.