Vomajda z brambor a fazolí
Jaro bylo v dobách našich babiček nejdůležitějším ročním obdobím. Základem příští úrody. A tak na jídlo nebylo moc času. Aspoň přes den. Ale večeře, ta musela dodat sil na další den. A protože mezi sytá a hutná jídla paří omáčky, jednu pro nás mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- ¼ kg velkých bílých fazolí
- 2 větší brambory
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- sůl
- 2 dcl smetany
- 2 lžíce octa
- 1 větší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Druhý den do hrnce přidáme koření a dáme vařit. Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíšku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Když jsou fazole měkké, přidáme k nim do hrnce brambory, osolíme a vaříme do změknutí brambor. Ke konci vmícháme vychladlou jíšku a společně dovaříme doměkka.
Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu, ocet a krátce necháme přejít varem. Podáváme s plátkem uzeného masa nebo vařeným vejcem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.