Vomajda z brambor a fazolí

Jaro bylo v dobách našich babiček nejdůležitějším ročním obdobím. Základem příští úrody. A tak na jídlo nebylo moc času. Aspoň přes den. Ale večeře, ta musela dodat sil na další den. A protože mezi sytá a hutná jídla paří omáčky, jednu pro nás mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • ¼ kg velkých bílých fazolí
  • 2 větší brambory
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • sůl
  • 2 dcl smetany
  • 2 lžíce octa
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla

Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Druhý den do hrnce přidáme koření a dáme vařit. Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíšku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Když jsou fazole měkké, přidáme k nim do hrnce brambory, osolíme a vaříme do změknutí brambor. Ke konci vmícháme vychladlou jíšku a společně dovaříme doměkka.
Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu, ocet a krátce necháme přejít varem. Podáváme s plátkem uzeného masa nebo vařeným vejcem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.