Vomajda s bejlím na Květnou neděli
Je před námi poslední předvelikonoční neděle, které se říká Květná. Zvykům s ní spojeným se věnují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají ještě vomajdu s bejlím.
- 1/2 kg masa (vepřové, drůbeží, králičí)
- 3 cibule
- sůl
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 l vývaru z masa
- 2 lžíce kysané smetany
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- tymián
- muškátový oříšek
- hřebíček
- jalovec
- zázvor
- tuk
Na osmaženou cibulku dáme maso nakrájené na větší kostky, necháme zatáhnout, přidáme koření, aby se pouze rozvinula vůně a chuť. Zalijeme vývarem a povaříme, až maso změkne. Mouku rozkvedláme v trošce vody a omáčku zahustíme. Dochutíme a zjemníme smetanou. Podáváme s chlebem, těstovinami nebo s knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.