Perníková srdcata na svatou Kateřinu

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají nejen dobové recepty, ale také zvyky. Třeba ty spojené se svatou Kateřinou. A přidají recept na perníková srdcata.

Ingredience
  • 25 dkg medu
  • 15 dkg cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 žloutky
  • 1 dkg spěšné soli (kypřící prostředek)
  • 8 tlučených hřebíčků
  • 1/2 lžičky tlučeného nového koření
  • 1 lžíce tlučeného anýzu
  • 1 lžíce mleté skořice
  • žitná mouka podle potřeby

Rozvaříme med s cukrem a se 2 lžícemi vody. Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme mouku v množství, aby těsto bylo tužší a vhodné na rozválení na plát. Těsto necháme přikryté 3 hodiny. Potom do těsta zapracujeme žloutky a ostatní suroviny. Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout. Pak rozválíme na plát a vykrajujeme srdíčka. Pečeme v horké troubě. Upečené potíráme bílou polevou.