Vegetářská pečeně podle První vegetářské kuchařky z roku 1909

Už v dobách našich babiček na přelomu 19. a 20. století se objevovaly vegetariánské recepty. Zprvu jen výjimečně, později i v samostatné kuchařce. A do jedné nahlédneme s Vladimírou jakouběovou a Jaroslavem Hořením na vegetářskou pečeni.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je otištěn v dobové kuchařce:

„¼ kg vloček ovesných uvaří se v půl litru vody s kouskem másla na hustou kaši a nechá vychladnouti. Pak se do ní zamíchají tři lžíce strouhaného parmazánského sýru, trochu drobně usekané zelené petržele, půl nadrobno nakrájené cibulky, kousek másla, sůl, tři vejce a asi tři lžíce nesladké marmelády z rajských jablíček. Vše se dobře promíchá, přidá tolik strouhané housky, aby se z těsta dala udělati šiška, ale aby těsto zůstalo dosti vláčné.

Pak se pečeně vloží na pekáč do rozehřátého másla, přidá se k ní kousek cibule, posype strouhaným sýrem, pokropí kyselou smetanou a za stálého mazání máslem a smetanou upeče se do zlatova. Podává se s kaprlovou, nebo s nějakou jinou omáčkou z kyselé smetany.“