Vanillekipferl - vanilkové rohlíčky z druhé poloviny 19. století

Mezi vánoční cukroví, které nikde nemůže chybět, ale zároveň rychle mizí, patří vanilkové rohlíčky. Zapátráme po jejich původu.

Ingredience
  • 40 dkg másla
  • 16 dkg cukru
  • 20 dkg mletých mandlí
  • 50 dkg hladké mouky
  • vanilka
  • špetka soli
  • moučkový cukr s vanilkou

Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočívat v chladnu. Z těsta vyválíme váleček, ten nakrájíme na stejně velké kousky a z nich prsty vyvalujeme tyčinky, které jsou na koncích tenčí než uprostřed. Ohnutím vytvarujeme klasický tvar rohlíčku. Pečeme prudce, ale krátce, vyndáváme hned, jak začnou okraje mírně růžovět. Ještě horké obalujeme v cukru s vanilkou.