Vanillekipferl - vanilkové rohlíčky z druhé poloviny 19. století
Mezi vánoční cukroví, které nikde nemůže chybět, ale zároveň rychle mizí, patří vanilkové rohlíčky. Zapátráme po jejich původu.
- 40 dkg másla
- 16 dkg cukru
- 20 dkg mletých mandlí
- 50 dkg hladké mouky
- vanilka
- špetka soli
- moučkový cukr s vanilkou
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočívat v chladnu. Z těsta vyválíme váleček, ten nakrájíme na stejně velké kousky a z nich prsty vyvalujeme tyčinky, které jsou na koncích tenčí než uprostřed. Ohnutím vytvarujeme klasický tvar rohlíčku. Pečeme prudce, ale krátce, vyndáváme hned, jak začnou okraje mírně růžovět. Ještě horké obalujeme v cukru s vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.