Babiččiny lívance

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Jaroslav Hoření, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Lívance

Pokud máte chuť na něco dobrého a rychle hotového, mají pro vás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na lívance, tak, jak se dělávaly v dobách našich babiček a prababiček.

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 2 dkg čerstvých kvasnic
  •  1 vejce
  • ½ l mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • tuk na smažení
  • zavařené lesní ovoce
  • lžička mleté skořice
  • tvaroh

Do mísy dáme kvasnice, cukr, trochu vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Když vzejde, přidáme vejce, mléko, mouku a sůl a vymícháme těsto, které necháme přikryté kynout asi půl hodiny. Vykynuté těsto naléváme lžící do lívanečníku, který vymažeme sádlem.

Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a poléváme jím lívance, posypeme skořicovým cukrem a přizdobíme sladkým tvarohem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.