Babiččin dort chlebový
Návrat do časů našich babiček a prababiček tentokrát voní po pralinkách. Těch rumových. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na chlebový dort.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Tři 19 dkg tlučeného cukru a 6 žloutků. Mezi tím si připrav 6 a 1/2 dkg suchého tlučeného domácího chleba, polij jej 1 dcl rumu a nech jej chvíli státi. Pak vmíchej jej do té první hmoty a přimíchej ještě 3 dkg na nudličky nakrájené ocukrované kůry pomorančové a sníh ze 4 bílků. Dej hmotu tu do máslem vymazané formy dortové a pec ji zvolna. Pak tři 2 dkg cukru a 3 lžíce rumu, až to zhoustne, a potři tím studený dort. Rozetři pak ještě trochu šípkové marmelády, rumu a cukru, naplň to do kornoutku a okrášli tím dort.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.