Maso na zelí
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zvyky z dob našich babiček spjaté se svátkem sv. Matěje a přidají recept na maso na zelí.
Ingredience
- ½ kg kysaného zelí
- ½ vepřového masa
- 60 dkg brambor
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- majoránka
- ¼ l smetany
- sádlo
Vepřové maso umeleme nebo nasekáme, na pánvi potřené sádlem opečeme do zhnědnutí, osolíme a okořeníme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vytřeme sádlem, na dno rozložíme okapané zelí, na zelí rozprostřeme opečené maso a na ně naskládáme brambory. Osolíme je a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do změknutí brambor. Pak sundáme poklop, a ještě chvíli pečeme do zezlátnutí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.