Maso na zelí

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Maso na zelí

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zvyky z dob našich babiček spjaté se svátkem sv. Matěje a přidají recept na maso na zelí.

Ingredience
  • ½ kg kysaného zelí
  • ½ vepřového masa
  • 60 dkg brambor
  • sůl
  • mletý pepř
  • kmín
  • majoránka
  • ¼ l smetany
  • sádlo

Vepřové maso umeleme nebo nasekáme, na pánvi potřené sádlem opečeme do zhnědnutí, osolíme a okořeníme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vytřeme sádlem, na dno rozložíme okapané zelí, na zelí rozprostřeme opečené maso a na ně naskládáme brambory. Osolíme je a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do změknutí brambor. Pak sundáme poklop, a ještě chvíli pečeme do zezlátnutí.