Uzenky z vajec podle Pražské kuchařky Karolíny Vávrové

V receptech našich babiček nahlížíme i do starých kuchařských knih, kde se nacházejí i tak netradiční recepty jako uzenky z vajec. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí další autorku kuchařek z 19. století.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Do horkého rozpuštěného másla dej sekanou zelenou petrželku, na tvrdo vařené rozdrobené žloutky, strouhanou žemličku a na malé kostičky nakrájené vařené maso z ryb. Osol to a opepři, přidej trochu květu a kyselé smetany, smíchej to dohromady a nech to dusit.

Nakrájej z větší oplatky podlouhlé kousky, sázej na ně lžičkou hromádky, zabal je a stoč na obou koncích, omoč je v rozkloktaných vejcích, obal v strouhané žemličce a usmaž na horkém másle. Do zbytku té míchaniny přilej kyselé smetany, nalej to na mísu, uzenky urovnej na vrch a nech to pak trochu zpejchnout.