Uzenky z vajec podle Pražské kuchařky Karolíny Vávrové
V receptech našich babiček nahlížíme i do starých kuchařských knih, kde se nacházejí i tak netradiční recepty jako uzenky z vajec. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí další autorku kuchařek z 19. století.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Do horkého rozpuštěného másla dej sekanou zelenou petrželku, na tvrdo vařené rozdrobené žloutky, strouhanou žemličku a na malé kostičky nakrájené vařené maso z ryb. Osol to a opepři, přidej trochu květu a kyselé smetany, smíchej to dohromady a nech to dusit.
Nakrájej z větší oplatky podlouhlé kousky, sázej na ně lžičkou hromádky, zabal je a stoč na obou koncích, omoč je v rozkloktaných vejcích, obal v strouhané žemličce a usmaž na horkém másle. Do zbytku té míchaniny přilej kyselé smetany, nalej to na mísu, uzenky urovnej na vrch a nech to pak trochu zpejchnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka