Uzené maso s rýží podle receptu Marie Rosické z roku 1905
Tentokrát budeme zapékat uzené maso s rýží, a protože se nám k tomu bude hodit pekáč, má pro nás Vladimíra Jakouběová povídání o tomto černém nádobí. Recepty našich babiček natáčí redaktor Jaroslav Hoření.
„Rozsekej na drobno libru vařeného uzeného masa a uvař v přecezené z něho polévce půl libry vyprané rýže; potom vymaž formu máslem, polož do ní vrstvu rýže, na ni vrstvu uzeného masa, zas rýži, opět maso, navrch pak polož rýži, poklaď kousky másla, polej Ižicí hovězí polévky, a nech ji v troubě půl hodiny péci. Máš-li nakládané v soli hříbky aneb jiné houby, tedy je na másle udus, pak je k tomu přimíchej a přidej trochu květu; nemáš-li naložené, tedy vezmi sušené, ovař v hovězí polévce, usekej a přimíchej k uzenému."
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.