Uzené maso s rýží podle receptu Marie Rosické z roku 1905

Tentokrát budeme zapékat uzené maso s rýží, a protože se nám k tomu bude hodit pekáč, má pro nás Vladimíra Jakouběová povídání o tomto černém nádobí. Recepty našich babiček natáčí redaktor Jaroslav Hoření.

„Rozsekej na drobno libru vařeného uzeného masa a uvař v přecezené z něho polévce půl libry vyprané rýže; potom vymaž formu máslem, polož do ní vrstvu rýže, na ni vrstvu uzeného masa, zas rýži, opět maso, navrch pak polož rýži, poklaď kousky másla, polej Ižicí hovězí polévky, a nech ji v troubě půl hodiny péci. Máš-li nakládané v soli hříbky aneb jiné houby, tedy je na másle udus, pak je k tomu přimíchej a přidej trochu květu; nemáš-li naložené, tedy vezmi sušené, ovař v hovězí polévce, usekej a přimíchej k uzenému."