Játrový sýr podle receptu uzenáře Josefa Achrera z roku 1890

Kdy jindy, než v období masopustu, je správný čas věnovat se uzenářským receptům. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistují jednou z příruček pro uzenáře, ve které je i recept na játrový sýr.

Ingredience
  • 2 kg vepřového boku
  • 2 kg vepřových jater
  • 4 dkg soli
  • 70 dkg hrubé mouky
  • ¼ litru vody
  • 2 cibule
  • 4 dkg mletého pepře
  • 2 dkg cukru
  • 2 dkg majoránky
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mleté skořice
  • 2 vejce
  • 30 dkg deka sádla nebo špeku na vyložení formy
  • sádlo na smažení

Játra a maso velmi jemně nasekáme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na sádle. Tuk z cibule slijeme na sekaninu z masa a jater a cibuli odstraníme. Směs smícháme s kořením a solí. Ve vodě dobře rozmícháme mouku, přidáme vejce a smícháme s masovou směsí. Formy vymažeme sádlem nebo vyložíme tenkými plátky slaniny. Povrch potřeme sádlem.

Pečeme v peci, kde se předtím pekl chleba, asi 1,5 hodiny. Můžeme péct v uzavřené formě, kterou vložíme do hrnce s vodou a odvařujeme asi 2,5 hodiny. Hotový prochladlý játrový sýr vyklopíme z formy na prkénko a necháme vychladnout.