Játrový sýr podle receptu uzenáře Josefa Achrera z roku 1890
Kdy jindy, než v období masopustu, je správný čas věnovat se uzenářským receptům. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zalistují jednou z příruček pro uzenáře, ve které je i recept na játrový sýr.
- 2 kg vepřového boku
- 2 kg vepřových jater
- 4 dkg soli
- 70 dkg hrubé mouky
- ¼ litru vody
- 2 cibule
- 4 dkg mletého pepře
- 2 dkg cukru
- 2 dkg majoránky
- špetka mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mleté skořice
- 2 vejce
- 30 dkg deka sádla nebo špeku na vyložení formy
- sádlo na smažení
Játra a maso velmi jemně nasekáme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na sádle. Tuk z cibule slijeme na sekaninu z masa a jater a cibuli odstraníme. Směs smícháme s kořením a solí. Ve vodě dobře rozmícháme mouku, přidáme vejce a smícháme s masovou směsí. Formy vymažeme sádlem nebo vyložíme tenkými plátky slaniny. Povrch potřeme sádlem.
Pečeme v peci, kde se předtím pekl chleba, asi 1,5 hodiny. Můžeme péct v uzavřené formě, kterou vložíme do hrnce s vodou a odvařujeme asi 2,5 hodiny. Hotový prochladlý játrový sýr vyklopíme z formy na prkénko a necháme vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka