Debrecínský salám podle Kubelkovy příručky pro uzenáře

Nahlédneme do Kubelkovy příručky pro uzenáře z roku 1935, kde se mimo jiné nachází recept na debrecínský salám.

Recept uvádíme v původním znění, množství surovin pokraťte podle potřeby:

Těžké šunky nehodící se k vyuzení vykostíme, jsou-li příliš tučné, sádlo odebereme. Maso nakrájíme na plátky o síle 3 mm a osolíme. Za tři dny ho umeleme na kostkové desce.

Váží-li 2 šunky bez kosti a kůže 12 kg, umeleme na dírkové desce 6 kg naloženého vepřového prorostlého a 4 kg mladého hovězího masa. Hovězí maso dáme do kutru a přidáme 7 dkg růžové papriky, 4 dkg pepře a promícháme. Potom přidáme vepřové maso, promícháme a když máme vymíchané, přidáme štosovanou kýtu a promícháme. Vymíchanou směs dáme na lodnu (plochá, většinou hliníková nádoba) a necháme v chladu jeden den zaležet.

Narážíme do vypraných hovězích střev. Salám udíme zvolna 2 a 1/2 hodiny, aby byl prolnut dýmem a přijal uzenou chuť.