Debrecínský salám podle Kubelkovy příručky pro uzenáře
Nahlédneme do Kubelkovy příručky pro uzenáře z roku 1935, kde se mimo jiné nachází recept na debrecínský salám.
Recept uvádíme v původním znění, množství surovin pokraťte podle potřeby:
Těžké šunky nehodící se k vyuzení vykostíme, jsou-li příliš tučné, sádlo odebereme. Maso nakrájíme na plátky o síle 3 mm a osolíme. Za tři dny ho umeleme na kostkové desce.
Váží-li 2 šunky bez kosti a kůže 12 kg, umeleme na dírkové desce 6 kg naloženého vepřového prorostlého a 4 kg mladého hovězího masa. Hovězí maso dáme do kutru a přidáme 7 dkg růžové papriky, 4 dkg pepře a promícháme. Potom přidáme vepřové maso, promícháme a když máme vymíchané, přidáme štosovanou kýtu a promícháme. Vymíchanou směs dáme na lodnu (plochá, většinou hliníková nádoba) a necháme v chladu jeden den zaležet.
Narážíme do vypraných hovězích střev. Salám udíme zvolna 2 a 1/2 hodiny, aby byl prolnut dýmem a přijal uzenou chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.