Sýrové homolky podle receptu z Mříčné

V dobách našich babiček uměly hospodyně na venkově nejen vařit, ale také zpracovávat mléko, na máslo i sýry. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, jak doma vyrobit sýrové homolky.

Ze sbíraného kravského mléka připravíme tvaroh, osolíme ho a přidáme kmín. Z tvarohu dlaní uválíme na talířku homolky ve tvaru malých kužílků, vysokých asi 7 cm. Položíme je prkénko a v chladném suchém místě je usušíme, až ztvrdnou. Když jsou tzv. zralé, naložíme je do kameninového hrnce do nálevu z piva, svařeného s kmínem a pepřem. Můžeme je také proložit tvarohem, který utřeme se solí. Hrnec přikryjeme plátýnkem. Když uzrají, jsou měkké, mají specifickou vůni, ale hlavně vynikající chuť. Podáváme je s podmáslím nebo s pivem.