Ústřice pečené podle Národní kuchařky Marie Rosické roku 1904
V receptech našich babiček nás tentokrát čekají pečené ústřice. I tento exotický recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Vymaž rendlík neb hlubokou mísu máslem, vysyp dno ustrouhanou žemličkou, pak dej vrstvu ústřic, osol je a opepři, polož na ně několik malých kousků másla, pokryj je vrstvou ustrouhané žemličky, zavlhči to šťávou ústřicovou smíšenou s mlékem, a tak pokračuj, až je nádoba naplněna; na vrch dej vrstvu žemličky, oblož malými kousky másla, polej vejcem v koflíku mléka rozkloktaným a nech v horké troubě čtvrt hodiny péci. Je-li nádoba větší, musí se ovšem nechati v troubě o chvilku déle. Na stůl předloží se v nádobě, v níž byly připraveny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka