Tvarohové šišky s omáčkou z povidlí
Pašijový týden je týdnem postním, tak si po vzoru našich předků připravíme jídlo bez masa. Ale dobrota to bude, zvláště pro ty, kteří mají rádi sladké. Vladimíra Jakouběová připravila recept na tvarohové šišky s omáčkou z povidlí.
- ½ kg tvarohu
- 2 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- ¼ kg mouky krupice
- špetka soli
- 30 dkg povidel
- 1-2 lžíce pálenky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce másla
- lžička skořice
Tvaroh rozmícháme s celými vejci a máslem. Pak přidáme krupičku, osolíme a vypracujeme husté těsto. Na vále posypaném krupičkou vyválíme válečky, rozkrájíme je na stejné kousky a vytvarujeme šišky. Šišky nasypeme do velkého hrnce s vařící osolenou vodou. Až vyplavou na povrch, vyndáme je a necháme okapat.
Na talíři je přelijeme omáčkou. Tu připravíme následovně:
Povidla rozmícháme s pálenkou, cukrem a skořicí. Za stálého míchání necháme rozehřát. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vody a necháme krátce přejít varem. Nakonec omáčku zjemníme máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka