Teplá masová paštika podle Johanna Schichta z Rynoltic

Z dob našich babiček si připomeneme nejen recept na teplou masovou paštiku, ale také pozapomenutého průmyslníka ze severu Čech Johanna Schichta.

Ingredience
  • ¾ kg vepřového masa
  • ¾ kg telecího masa
  • 2 cibule
  • 6 dkg sardelí
  • 3 lžíce kaparek
  • 1 lžička mouky
  • 8 dkg Visanu
  • 1 sklenka bílého vína
  • sůl
  • kůra z jednoho citrónu
  • 1 vejce
  • trocha muškátového ořechu
  • máslové loupavé těsto (listové)

Telecí a vepřové maso a sardele jemně usekáme. Na Visanu osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přimícháme mouku. Maso osolíme, přidáme trochu muškátového ořechu, a dáme na cibulku, zalijeme bílým vínem a vaříme ½ hodiny. Potom přidáme ostatní.

Připravené máslové těsto vyválíme na prst tlustě a vyložíme s ním dno formy. Kousek těsta oddělíme, tence vyválíme a nakrájíme na proužky. Na těsto ve formě rozetřeme masovou směs a z připravených proužků těsta uděláme na mase mřížku, kterou potřeme vejcem. Paštiku pečeme 2 hodiny v troubě.