Teplá masová paštika podle Johanna Schichta z Rynoltic
Z dob našich babiček si připomeneme nejen recept na teplou masovou paštiku, ale také pozapomenutého průmyslníka ze severu Čech Johanna Schichta.
- ¾ kg vepřového masa
- ¾ kg telecího masa
- 2 cibule
- 6 dkg sardelí
- 3 lžíce kaparek
- 1 lžička mouky
- 8 dkg Visanu
- 1 sklenka bílého vína
- sůl
- kůra z jednoho citrónu
- 1 vejce
- trocha muškátového ořechu
- máslové loupavé těsto (listové)
Telecí a vepřové maso a sardele jemně usekáme. Na Visanu osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přimícháme mouku. Maso osolíme, přidáme trochu muškátového ořechu, a dáme na cibulku, zalijeme bílým vínem a vaříme ½ hodiny. Potom přidáme ostatní.
Připravené máslové těsto vyválíme na prst tlustě a vyložíme s ním dno formy. Kousek těsta oddělíme, tence vyválíme a nakrájíme na proužky. Na těsto ve formě rozetřeme masovou směs a z připravených proužků těsta uděláme na mase mřížku, kterou potřeme vejcem. Paštiku pečeme 2 hodiny v troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.