Svítek s úhelkami a parmazánem
V dobách našich babiček byl velký rozdíl mezi městskou a venkovskou kuchyní. A to i během postní doby, kdy se ve městech chystaly hotové hostiny. A jeden z chodů vyzkoušíme – svítek s úhelkami, tedy žámpiony, a parmazánem.
„Rozstrouhej jednu cibulku, zpěň ji na másle, přidej k tomu dobře umyté úhelky, trochu citrónové šťávy a soli; nech je dusit, až změknou; rozsekej je pak na drobno a promíchej je se čtvrt librou rozstrouhaného parmazánu. Utři na misce čtyry loty másla, přidej k němu osm žloutků, tři v mléce máčené a vymačkané žemličky, přidej k tomu úhelky s parmazánem a rozmíchej to dobře.
Vymaž formu máslem, posyp ji strouhanou žemličkou, vlej to do ní, a nech to v troubě zpovolna hodinu péci. Vyklop to na mísu a ozdob to zelenou petruželkou."
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.