Svítek s úhelkami a parmazánem

V dobách našich babiček byl velký rozdíl mezi městskou a venkovskou kuchyní. A to i během postní doby, kdy se ve městech chystaly hotové hostiny. A jeden z chodů vyzkoušíme – svítek s úhelkami, tedy žámpiony, a parmazánem.

„Rozstrouhej jednu cibulku, zpěň ji na másle, přidej k tomu dobře umyté úhelky, trochu citrónové šťávy a soli; nech je dusit, až změknou; rozsekej je pak na drobno a promíchej je se čtvrt librou rozstrouhaného parmazánu. Utři na misce čtyry loty másla, přidej k němu osm žloutků, tři v mléce máčené a vymačkané žemličky, přidej k tomu úhelky s parmazánem a rozmíchej to dobře.

Vymaž formu máslem, posyp ji strouhanou žemličkou, vlej to do ní, a nech to v troubě zpovolna hodinu péci. Vyklop to na mísu a ozdob to zelenou petruželkou."