Svinovaná roštěnka ze Schichtovy kuchařky z počátku 20. století
Jednota, Včela nebo Budoucnost, tak se jmenovala družstva, která po roce 1948 převzala takzvané koloniály. A právě do nich nás zavedou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro suroviny na svinované roštěnky.
- 1 kg vysoké roštěnky
- 3 sardele
- 1 lžíce kaparek
- citrónová kůra
- 1 malá cibule
- zelená petržel
- 2 lžíce kyselé smetany
- 1 vejce
- 5 dkg slaniny
- 15 dkg Ceresu
Jednu roštěnku drobně usekáme, protlačíme sítkem a smísíme s jemně sekanými sardelemi, sekanými kaparkami, citronovou kůrou, sekanou půlkou cibule, smetanou a vajíčkem. Touto směsí potřeme ostatní roštěnky, zbavené loje a kostí a tence naklepané. Roštěnky svineme, zavážeme, aby se nerozvinuly a dáme je opéci na slanině a Ceresu s polovicí cibule; polejeme vodou a udusíme do měkka. Ze šťávy sebereme mastnotu a zahustíme ji lžicí vína, trochou polévky a moukou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.