Svinovaná roštěnka ze Schichtovy kuchařky z počátku 20. století

Jednota, Včela nebo Budoucnost, tak se jmenovala družstva, která po roce 1948 převzala takzvané koloniály. A právě do nich nás zavedou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro suroviny na svinované roštěnky.

Ingredience
  • 1 kg vysoké roštěnky
  • 3 sardele
  • 1 lžíce kaparek
  • citrónová kůra
  • 1 malá cibule
  • zelená petržel
  • 2 lžíce kyselé smetany
  • 1 vejce
  • 5 dkg slaniny
  • 15 dkg Ceresu

Jednu roštěnku drobně usekáme, protlačíme sítkem a smísíme s jemně sekanými sardelemi, sekanými kaparkami, citronovou kůrou, sekanou půlkou cibule, smetanou a vajíčkem. Touto směsí potřeme ostatní roštěnky, zbavené loje a kostí a tence naklepané. Roštěnky svineme, zavážeme, aby se nerozvinuly a dáme je opéci na slanině a Ceresu s polovicí cibule; polejeme vodou a udusíme do měkka. Ze šťávy sebereme mastnotu a zahustíme ji lžicí vína, trochou polévky a moukou.