Koláč se slaninkou podle babiček z Českodubska

Připomeneme, jak se na vesnici nakládalo s masem a sádlem ze zabijačky, a vyzkoušíme koláč se slaninkou.

Ingredience
  • 40 dkg mouky,
  • 3 dkg droždí
  • ¼ l mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 5 dkg sádla
  • 1 vejce
  • kmín
  • sůl
  • 35 dkg prorostlé slaniny
  • tuk na vymazání plechu

Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek a do něho rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme zbytek mléka, tuk, vejce a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme na plech vymazaný tukem. Navrch rozložíme plátky slaniny, posypeme kmínem, osolíme, necháme odpočinout přibližně čtvrt hodiny a upečeme dozlatova. Pečeme přibližně 40 minut.