Cibulový pekáč
Na Tři krále skončilo vánoční dvanáctidenní a začíná masopust. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali dobrotu z vepřového masa a cibule - cibulový pekáč.
- 1 kg vepřového masa (plecko, krkovička)
- 6-7 cibulí
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- česnek
- majoránka
- 2 lžíce sádla
Maso nakrájíme na kostky. Osolíme, okořeníme, zakápneme sádlem a pořádně promícháme, aby se všechno maso obalilo kořením. Česnek utřeme, cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka, smícháme s česnekem a promícháme s masem. Pekáček přikryjeme pokličkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Nepodléváme, cibule pustí vody dost.
Po hodině a půl zkontrolujeme, pokud je maso měkké, necháme ještě chvíli péct odkryté, než maso „chytí barvu“. Podáváme s chlebem nebo s lepenicí z brambor a kysaného zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.