Staročeská pivní polévka
V dobách našich babiček byla polévka základem jídla, často jídlem jediným. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na polévku, která se už moc nevaří, ale dříve patřila i ke staročeské snídani.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Nech 3 žejdlíky piva hezkou chvilku vařit a pěnu z něho pořád sbírej; pak dej do hrnečku 5 nebo 6 žloutků, dej k nim kus másla, asi tři vařečky mouky, trochu smetany, trochu květu, cukr a trochu soli, dobře to s tou smetanou rozkloktej, načež s tím zakloktej to vařící pivo a nech to ještě trochu vařit; musíš tím ale pořád míchat, aby se to nesrazilo; chceš-li polívku mít nakyslou, nalej do ní trochu vinného octa, potom nakrájej na kostky chlebíček, dej ho na mísu a polívku vlej na něj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.