Staročeská pivní polévka

V dobách našich babiček byla polévka základem jídla, často jídlem jediným. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na polévku, která se už moc nevaří, ale dříve patřila i ke staročeské snídani.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Nech 3 žejdlíky piva hezkou chvilku vařit a pěnu z něho pořád sbírej; pak dej do hrnečku 5 nebo 6 žloutků, dej k nim kus másla, asi tři vařečky mouky, trochu smetany, trochu květu, cukr a trochu soli, dobře to s tou smetanou rozkloktej, načež s tím zakloktej to vařící pivo a nech to ještě trochu vařit; musíš tím ale pořád míchat, aby se to nesrazilo; chceš-li polívku mít nakyslou, nalej do ní trochu vinného octa, potom nakrájej na kostky chlebíček, dej ho na mísu a polívku vlej na něj.