Staročeská pivní polévka
V dobách našich babiček byla polévka základem jídla, často jídlem jediným. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na polévku, která se už moc nevaří, ale dříve patřila i ke staročeské snídani.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Nech 3 žejdlíky piva hezkou chvilku vařit a pěnu z něho pořád sbírej; pak dej do hrnečku 5 nebo 6 žloutků, dej k nim kus másla, asi tři vařečky mouky, trochu smetany, trochu květu, cukr a trochu soli, dobře to s tou smetanou rozkloktej, načež s tím zakloktej to vařící pivo a nech to ještě trochu vařit; musíš tím ale pořád míchat, aby se to nesrazilo; chceš-li polívku mít nakyslou, nalej do ní trochu vinného octa, potom nakrájej na kostky chlebíček, dej ho na mísu a polívku vlej na něj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka