Špargl se žemličkovou kůrkou podle Anuše Kejřové
Mezi typickou jarní zeleninu, která se v dobách našich babiček používala, byl špargl, kterému se říkalo také bílé zlato či elixír života. A co že to je? Chřest. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás seznámí s jeho historií a také poradí jak připravit špargl se žemličkovou kůrkou.
Recept v podobě jak jej uvádí dobová kuchařka:
Ober ze šparglu všecky slupičky až k hlavičce, ten bílý kousek dole oškrab a ukroj, a když špargl přemeješ, svaž ho hlavičkama k sobě, ale volně, a nech ho v pohodlné nádobě ve slané vodě vařit; musí ale býti celý potopen, a tak dlouho se vařit, až je dost měkký, což se pozná, když se z vody za bílý konec vezme, a to zelené se přehýbá; pak vodu slej, špargl vlož prozřetelně na mísu, aby se hlavičky neulámaly, posyp ho žemličkovou kůrkou a omasti rozpáleným máslem. Někdo rád špargl sladký; komu se tedy libí, může mezi žemličkovou kůrku tlučeného cukru a trochu květu smíchati a tím špargl posypati.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.