Slepice se zeleninou a houbama
Od zavařování zeleniny a ovoce se v receptech našich babiček vrátíme zase zpátky k běžnému vaření, protože strávníky bylo potřeba nakrmit i v létě. Tentokrát pro nás Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová mají recept na slepici se zeleninou a houbama.
Slepici pomalu uvaříme ve vodě. Dáme do rendlíku, polijeme zbylým vývarem, přidáme kousek petržele, celere i se zelenou natí, a hrst na plátky nakrájených hříbků. Necháme vše asi čtvrt hodiny povařit, pak přidáme dvě lžíce bledé jíšky z másla nebo sádla, upravené maso vyndáme, naporcujeme, zbylou omáčku necháme řádně povařiti až do zhoustnutí, okořeníme špetkou květu, neb muškátového oříšku a podle chuti přisolíme.
Hotovou omáčku procedíme na větší kousky nakrájeného slepičího masa a podáváme k tomu na stůl cezené nudle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová