Škvarkové kruchovky podle receptu z Pojizeří
V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zmínili už řadu zajímavostí o rozličných surovinách. Ovšem povídat se dá i o obyčejné soli. I když obyčejná vlastně není, je potřeba téměř do všech pokrmů, včetně škvarkových kruchovek.
- 3 dcl mléka
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- 15 dg pomletých škvarků
- 2 lžíce změklého sádla
- ½ kg polohrubé mouky
- 5 dkg čerstvého droždí
- 2 stroužky utřeného česneku
- sádlo a bílek na potření
- hrubě mletá sůl a kmín na posypání
Z části mléka, lžičky mouky a droždí zaděláme kvásek. Do mísy dáme zbylé mléko, sůl, žloutky, škvarky, mouku, sádlo, česnek, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na kruh tlustý ½ cm. Rádýlkem rozkrájíme na osm výsečí. Každou potřeme rozpuštěným sádlem a smotáme do rohlíku. Na plechu potřeme rohlíky bílkem rozšlehaným vidličkou a posypeme solí a kmínem. Necháme ještě chvíli kynout, pak upečeme ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.