Škvarkové kruchovky podle receptu z Pojizeří

V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření zmínili už řadu zajímavostí o rozličných surovinách. Ovšem povídat se dá i o obyčejné soli. I když obyčejná vlastně není, je potřeba téměř do všech pokrmů, včetně škvarkových kruchovek.

Ingredience
  • 3 dcl mléka
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 15 dg pomletých škvarků
  • 2 lžíce změklého sádla
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 5 dkg čerstvého droždí
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • sádlo a bílek na potření
  • hrubě mletá sůl a kmín na posypání

Z části mléka, lžičky mouky a droždí zaděláme kvásek. Do mísy dáme zbylé mléko, sůl, žloutky, škvarky, mouku, sádlo, česnek, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na kruh tlustý ½ cm. Rádýlkem rozkrájíme na osm výsečí. Každou potřeme rozpuštěným sádlem a smotáme do rohlíku. Na plechu potřeme rohlíky bílkem rozšlehaným vidličkou a posypeme solí a kmínem. Necháme ještě chvíli kynout, pak upečeme ve vyhřáté troubě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.