Salát z pečení podle vrchního kuchaře a cukráře Václava Soukupa

Vyzkoušíme jeden z receptů z kuchařské knihy Václava Soukupa Saláty a jejich úprava z roku 1916. Václav Soukup před svým působením v Praze sbíral zkušenosti ve Vídni a v Paříži.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Chutný jest salát, vyrobený z různých druhů pečení, k jehož přípravě hodí se pečeně telecí, srnčí, zaječí a hovězí. Maso nakrájí se na kousky, při čemž tlusté části se okrajují. Podle množství pečeně dáme v přiměřené množství 12–15 dkg sardelek, které zbavíme kůstek a nakrájíme je na malé kousky, přidáme hodně kaparek, několik na kousky nakrájených kyselých okurek, naložených šalotek, málo to osolíme, opepříme, polejeme vinným nebo estragonovým octem, olejem, dobře promícháme a podáváme. Místo sardelí možno užíti i vymáčených slanečků.