Rýžová polévka – minestra podle Praktické české kuchařka pro každou domácnost z roku 1886

Už v dobách našich babiček byla řada kuchařských knih, nejen ta od Rettigové. Další knížky a jejich autorky představí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Rozkrájej malou cibuli na drobno, a nech jí na slanině nebo na čerstvém másle zpěnit; vezmi 1 celer, očisti, vyper a na malé kostky ho rozkrájej, dále 1 mrkev, 2 brambory, s nimiž učiníš stejně, načež 1 kapustu na nudle rozkrájej. Vše se to dá k cibuli a usmaží se. Stejně tak několik rozkrájených hub, zelená na drobno a jemně rozsekaná petržel.

Když se to vše za stálého míchání po několik minut smažilo, přidá se k tomu 6 lotů (10,5 dkg) suché nevyprané rýže a dále se opatrně smaží. Načež se na to naleje dobrá hovězí polévka a vaří se vše tak, aby se rýže nerozvařila. Přidá se šafrán a květ a po chvíli něco parmazánského sýra.

Lze pak tuto vlašskou polévku připravovati i také co postní, vezme-li se místo hovězí polévky odvar ze zeleniny.