Rybíz v octě naložený

V letních receptech našich babiček, které připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, se mimo jiné přesvědčíme, jak obtížné bylo na přelomu 19. a 20. století uchovávat ovoce na zimu. Postupy byly funkční, ale časově dost náročné. Tentokrát to bude rybíz v octě naložený.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zachycený v dobové kuchařce:

Natrhej pěkných celých rybízových hrozníčků, vyper je ve studené vodě a nech je osáknout, pak jich vlož vrstvu na dno veliké sklenice, posyp je hojně tlučeným cukrem, na to dej opět hrozníčky a cukr, a tak pokračuj, až je sklenice na prst neplná, načež to polej dobrým vinním octem a nech to tak přes noc stát.

Druhého dne ocet slej a nech ho svařit, přičemž pěnu sbírej, a do octa přidej kousek skořice a dva hřebíčky; pak dej rybíz na hlubokou misku, nalej na něj ten vařící ocet, přikrej to a nech to tak dva dni stát.

Potom ocet opět slej a nech ho zase svařit, načež rybíz do něho vlož, odstav to od ohně, a když to ouplně vystydne, dej to do sklenic, obvaz je a uschovej. V zimě se těchto hrozníčků používá jako kompotu.