Rumfordská polévka
Polévka byla základem jídelníčku nejen v dobách našich babiček. Už v polovině 18. století se polévkou zabýval hrabě z Rumfordu, chtěl tak nasytit spousty hladových krků. A tak vyzkoušíme rumfordskou polévku.
- 2 kuřecí skelety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 cm zázvoru
- 1 větší brambor
- 2 mrkve
- 1/2 malého celeru
- 3 hrsti krup
- 3 hrsti loupaného půleného hrachu
- sůl
- pepř
Večer před vařením polévky namočíme loupaný hrách, do druhého hrnce kroupy. Omyté, posolené a opepřené kuřecí skelety dáme do pekáčku spolu s rozkrojenou neloupanou cibuli, podlijeme trochou vody a upečeme. Druhý den nakrájíme brambory, mrkev, celer a nadrobno zázvor i česnek. Opečené skelety dáme i s výpekem a cibulí do hrnce, přidáme zeleninu a brambory a propláchnuté kroupy, namočený hrách a vaříme doměkka. Když je zelenina v polévce uvařená a brambory také, vyndáme skelety, obereme je a maso přidáme do polévky. Podle chuti dosolíme, můžeme ještě přidat čerstvý nastrouhaný (nebo sušený) zázvor. Do hotové polévky přidáme majoránku, v létě třeba nasekanou petrželku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.