Rumfordská polévka

Polévka byla základem jídelníčku nejen v dobách našich babiček. Už v polovině 18. století se polévkou zabýval hrabě z Rumfordu, chtěl tak nasytit spousty hladových krků. A tak vyzkoušíme rumfordskou polévku.

Ingredience
  • 2 kuřecí skelety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm zázvoru
  • 1 větší brambor
  • 2 mrkve
  • 1/2 malého celeru
  • 3 hrsti krup
  • 3 hrsti loupaného půleného hrachu
  • sůl
  • pepř

Večer před vařením polévky namočíme loupaný hrách, do druhého hrnce kroupy. Omyté, posolené a opepřené kuřecí skelety dáme do pekáčku spolu s rozkrojenou neloupanou cibuli, podlijeme trochou vody a upečeme. Druhý den nakrájíme brambory, mrkev, celer a nadrobno zázvor i česnek. Opečené skelety dáme i s výpekem a cibulí do hrnce, přidáme zeleninu a brambory a propláchnuté kroupy, namočený hrách a vaříme doměkka. Když je zelenina v polévce uvařená a brambory také, vyndáme skelety, obereme je a maso přidáme do polévky. Podle chuti dosolíme, můžeme ještě přidat čerstvý nastrouhaný (nebo sušený) zázvor. Do hotové polévky přidáme majoránku, v létě třeba nasekanou petrželku.