Rozpeky se švestkama podle receptu z Podještědí
V receptech našich babiček se budeme věnovat podzimnímu ovoci. A začneme se švestkami, které plodily slivoně v sadech i podél cest, takže bylo dost ovoce třeba na rozpeky se švestkama, moučníku z kynutého těsta. A také se o švestkách ledacos dozvíme. Od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
- ¼ l mléka
- 2 žloutky
- 10 dkg másla
- špetka soli
- 6 dkg cukru
- ¼ kg polohrubé mouky
- ¼ kg hladké mouky
- 2 dkg droždí
- švestky
- mletý mák smíchaný s tlučeným cukrem
- sádlo
- 1 vejce na potření
Do malého nožství oslazeného mléka nadrobíme droždí a zaděláme kvásek. Do mísy dáme ostatní suroviny přidáme kvásek a zaděláne těsto. Dáme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny. Každou část na plechu vyloženém papírem rukou roztlačíme na co největší kruh. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a těsto poklademe rozpůlenými švestkami řeznou stranou nahoru. Posypeme mákem smíchaným s tlučeným cukrem a na povrch dáme několik tenkých plátků sádla. Necháme ještě chvíli kynout a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 15 minut, do zezlátnutí okrajů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.
Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu


Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET
Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser