Roštěnec s kyselou smetanou podle receptu z roku 1905

Že pokrmy jíme i očima, se vědělo už v dobách našich babiček. Ostatně psaly o tom i dobové časopisy, do kterých nahlédli Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A prozradí recept na roštěnec s kyselou smetanou.

„Dej na rendlík kus másla nebo čerstvého loje, hodně mnoho nakrájené cibule, asi dvacet zrnek celého pepře, vlož na to dobře sklepané a nasolené ledvinové řízky, přikrej je dobře přiléhající poklici a nech je dusit. Když jsou měkké, vyndej je na jiný rendlík, ku šťávě, která se přilétáním polívky, nebo vody, byla utvořila, přidej dle množství řízků poměrně kyselé smetany s trochou mouky rozmíchané, a asi lžíci nebo dvě octa, proceď to na řízky a nech to ještě trochu povařit; je-li to příliš husté, přilej trochu hovězí polívky; potom řízky vyndej na mísu, oblož je usmaženými zemčátky a nes to na stůl."