Pomorančová kůra ocukrovaná podle receptu z roku 1910
Mezi dovednosti, které musely naše babičky ovládat, bylo svařování cukru. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na ocukrovanou pomorančovou kůru.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Dej do hrnku s vodou kůru pomorančovou a vymoř ji tím způsobem, že každý den dáš čerstvou vodu a to opakuješ 3 dni. Pak ji vař ve vodě, až úplně změkne, polož na síto, odvaž si ji pak a rovněž tolik cukru. Cukr uvař, až se táhne, pak dej do něho kůru, povař ji chvíli a sundej z plotny. Tak to opakuj třikráte. Při posledním vaření musí se cukr do kůry úplně zavařiti. Pak nech kůru osušiti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.