Pomorančová kůra ocukrovaná podle receptu z roku 1910
Mezi dovednosti, které musely naše babičky ovládat, bylo svařování cukru. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na ocukrovanou pomorančovou kůru.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Dej do hrnku s vodou kůru pomorančovou a vymoř ji tím způsobem, že každý den dáš čerstvou vodu a to opakuješ 3 dni. Pak ji vař ve vodě, až úplně změkne, polož na síto, odvaž si ji pak a rovněž tolik cukru. Cukr uvař, až se táhne, pak dej do něho kůru, povař ji chvíli a sundej z plotny. Tak to opakuj třikráte. Při posledním vaření musí se cukr do kůry úplně zavařiti. Pak nech kůru osušiti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?