Polévka pro nemocné podle Marie Tillové
V kuchyních našich babiček se na počátku 20. století nevařilo jen podle rodinných zápisků v receptářích, ale i podle kuchařských knih. Vycházely kuchařky labužnické, i dietní. A z jedné z nich je recept na polévku pro nemocné, který připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je otištěn v dobové kuchařce:
- 50 dkg hovězího masa
- 1 holub
- sůl
- 1 žloutek
„Do studené, málo osolené vody dáme na menší kousky nakrájené hovězí maso, očištěného, nakrájeného holuba, jakož i játra, srdečko i vyčištěný žaludek a polévku na mírném ohni zvolna vaříme 1/2 hod. Poté ji procedíme a přidáme do ní jemné masíčko z holuba, játra a srdečko. Je-li polévka příliš mastná, tak sebereme. Do polévky zeleninu nedáváme. Před podáváním zamícháme do ní žloutek. “
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.