Polévka pro nemocné podle Marie Tillové

V kuchyních našich babiček se na počátku 20. století nevařilo jen podle rodinných zápisků v receptářích, ale i podle kuchařských knih. Vycházely kuchařky labužnické, i dietní. A z jedné z nich je recept na polévku pro nemocné, který připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je otištěn v dobové kuchařce:

Ingredience
  • 50 dkg hovězího masa
  • 1 holub
  • sůl
  • 1 žloutek

„Do studené, málo osolené vody dáme na menší kousky nakrájené hovězí maso, očištěného, nakrájeného holuba, jakož i játra, srdečko i vyčištěný žaludek a polévku na mírném ohni zvolna vaříme 1/2 hod. Poté ji procedíme a přidáme do ní jemné masíčko z holuba, játra a srdečko. Je-li polévka příliš mastná, tak sebereme. Do polévky zeleninu nedáváme. Před podáváním zamícháme do ní žloutek. “