Polévka kroupová s telecím a vepřovým podle Sandtnerové

Dodnes oblíbené smaltované nádobí se k vaření používalo již v dobách našich babiček. A tak než se pustíme do receptu na kroupovou polévku s telecím a vepřovým masem, poví nám Vladimíra Jakouběová něco o historii smaltovaného nádobí. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 2 dkg másla
  • 6 dkg krupek
  • 30 dkg telecího a vepřového masa
  • 1 litr vody
  • 3 brambory

Do oloupaných, na kostečky nakrájených bramborů vložíme na kostečky nakrájené telecí a vepřové maso. Potom rozehřejeme máslo v hrnci s dobře přiléhající pokličkou, načež přidáme brambory s nakrájeným masem, oprané kroupy, na kostečky nakrájenou zeleninu, sůl, kmín, vodu a vše vaříme asi půl hodiny. Polévka se necedí, ale je-li třeba, přidá se voda nebo polévka z kostí a několik kapek Maggiho koření.