Pohankové placky se špenátem z kopřiv na Velký pátek

Na Velký pátek se v dobách našich babiček dodržoval přísný půst a jedly se například pohankové placky se špenátem z kopřiv.

Ingredience
  • 15 dkg pohanky nebo pohankové lámanky
  • mléko
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • 4 stroužky česneku
  • nasekané mladé kopřivy
  • 1 cibule

Pohanku uvaříme v mléce, uvařenou pohanku osolíme, okořeníme a smícháme s rozmačkaným česnekem, vejcem a moukou. Hmotu rozdělíme na 6 přibližně stejných dílků, utvoříme z nich malé bochánky a naskládáme na máslem vymazaný plech. Mokrou lžící každý bochánek rozetřeme na placku. Upečeme dorůžova. Podáváme se špenátem z kopřiv. Kopřivy spaříme, nasekáme a podusíme na osmažené cibulce. Osolíme a přidáme utřený česnek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.