Pohankové placky se špenátem z kopřiv na Velký pátek
Na Velký pátek se v dobách našich babiček dodržoval přísný půst a jedly se například pohankové placky se špenátem z kopřiv.
- 15 dkg pohanky nebo pohankové lámanky
- mléko
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- 4 stroužky česneku
- nasekané mladé kopřivy
- 1 cibule
Pohanku uvaříme v mléce, uvařenou pohanku osolíme, okořeníme a smícháme s rozmačkaným česnekem, vejcem a moukou. Hmotu rozdělíme na 6 přibližně stejných dílků, utvoříme z nich malé bochánky a naskládáme na máslem vymazaný plech. Mokrou lžící každý bochánek rozetřeme na placku. Upečeme dorůžova. Podáváme se špenátem z kopřiv. Kopřivy spaříme, nasekáme a podusíme na osmažené cibulce. Osolíme a přidáme utřený česnek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.