Plněné červené zelí podle receptu z Pojizeří

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Červené zelí, zelenina, potraviny (ilustrační foto)

Další z receptů našich babiček bude věnovaný zelí. Sice jsme o něm již mnohokrát hovořili, ale byla to natolik důležité surovina, že ještě stále nám zbývá dost zajímavých receptů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili recept na plněné červené zelí. 

Ingredience
  • 1 kg červeného zelí
  • 10 dkg strouhané žemle
  • ¼ l mléka
  • 2 lžíce sušených hříbků
  • ½ kg mletého vepřového masa
  • 1 lžička papriky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 jablko
  • 1 šálek vývaru
  • sůl
  • pepř

Velkou hlávku červeného zelí spaříme v hrnci s horkou vodou, opatrně postupně loupeme listy tak, abychom měli asi 10 -12 ks. Ostrým nožem odstraníme z jejich středu košťály. Připravíme nádivku: několik hodin předem namočíme mírně povařené hříbky a strouhanou housku do mléka. Přimícháme mleté maso, 2 žloutky, okořeníme paprikou, přidáme, sůl, pepř a nasekané hříbky.

Vše zamícháme a plníme listy, ze kterých děláme závitky. Převážeme nití. Na pánev dáme sádlo, zbylé zelí a závitky. Zalijeme vývarem a dusíme asi 50 minut. Těsně před dokončením přidáme na kostičky nakrájené jablko a závitky z listů červeného zelí ještě chvíli podusíme. Podáváme s vařenými bramborami.