Plněné červené zelí podle receptu z Pojizeří
Další z receptů našich babiček bude věnovaný zelí. Sice jsme o něm již mnohokrát hovořili, ale byla to natolik důležité surovina, že ještě stále nám zbývá dost zajímavých receptů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili recept na plněné červené zelí.
- 1 kg červeného zelí
- 10 dkg strouhané žemle
- ¼ l mléka
- 2 lžíce sušených hříbků
- ½ kg mletého vepřového masa
- 1 lžička papriky
- 2 žloutky
- 2 lžíce sádla
- 1 jablko
- 1 šálek vývaru
- sůl
- pepř
Velkou hlávku červeného zelí spaříme v hrnci s horkou vodou, opatrně postupně loupeme listy tak, abychom měli asi 10 -12 ks. Ostrým nožem odstraníme z jejich středu košťály. Připravíme nádivku: několik hodin předem namočíme mírně povařené hříbky a strouhanou housku do mléka. Přimícháme mleté maso, 2 žloutky, okořeníme paprikou, přidáme, sůl, pepř a nasekané hříbky.
Vše zamícháme a plníme listy, ze kterých děláme závitky. Převážeme nití. Na pánev dáme sádlo, zbylé zelí a závitky. Zalijeme vývarem a dusíme asi 50 minut. Těsně před dokončením přidáme na kostičky nakrájené jablko a závitky z listů červeného zelí ještě chvíli podusíme. Podáváme s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.