Placky z kynutého bramborového těsta
Zatímco v dobách našich babiček ve městě znali moučníky z mnoha druhů těst, na venkově se peklo zpravidla jen z těsta kynutého. I to ale mělo mnoho podob.
- 2 dcl vlažného mléka
- lžíce hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 4 dkg droždí
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 10 dkg sádla
- mouka dle potřeby
- povidla nebo utřený mák s cukrem a skořicí
Z trochy vlažného mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a počkáme, až vzejde. Kilo vychladlých, ve slupce uvařených, oloupaných brambor nastrouháme. Přidáme k nim kvásek, dvě vejce, deset deka vepřového sádla a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo polotuhé těsto, které necháme vykynout. Potom z těsta ukrajujeme kousky, které vytvarujeme do kuliček a z nich vyválíme a ručně vytaháme placky o průměru dvacet centimetrů. Pak je osmažíme na rozpáleném sádle v pánvi, nebo upečeme nasucho na horké plotně kamen.
Ještě teplé je namažeme, švestkovými povidly nebo je posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.