Placky z kynutého bramborového těsta

Zatímco v dobách našich babiček ve městě znali moučníky z mnoha druhů těst, na venkově se peklo zpravidla jen z těsta kynutého. I to ale mělo mnoho podob.

Ingredience
  • 2 dcl vlažného mléka
  • lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 4 dkg droždí
  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 10 dkg sádla
  • mouka dle potřeby
  • povidla nebo utřený mák s cukrem a skořicí

Z trochy vlažného mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a počkáme, až vzejde. Kilo vychladlých, ve slupce uvařených, oloupaných brambor nastrouháme. Přidáme k nim kvásek, dvě vejce, deset deka vepřového sádla a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo polotuhé těsto, které necháme vykynout. Potom z těsta ukrajujeme kousky, které vytvarujeme do kuliček a z nich vyválíme a ručně vytaháme placky o průměru dvacet centimetrů. Pak je osmažíme na rozpáleném sádle v pánvi, nebo upečeme nasucho na horké plotně kamen.

Ještě teplé je namažeme, švestkovými povidly nebo je posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.