Palačinky pro jemnou hubičku podle Jaromíra Trejbala
Připomeneme jednoho z vyhlášených kuchařů - Jaroslava Trejbala, který vařil i u Buriana nebo ve Francii. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření od něj vybrali recept na palačinky pro jemnou hubičku.
- 1,5 dcl mléka
- 1,5 dl smetany
- 3 žloutky
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- hladká mouka podle potřeby
- 4 lžíce koňaku, nebo rumu
Mléko, smetanu, sůl, cukr, 3 žloutky a koňak (rum) smícháme a rozšleháme. Po částech přidáváme hladkou mouku, až vznikne řidší těsto. Postupně je lijeme na lívanečníkovou pánev a na másle upečeme velmi malé palačinky. Rozložíme je na vále, na jedné straně potřeme pevným sněhem z bílků, do kterého jsme zašlehali sáček vanilkového cukru. Potřenou stranou je znovu vkládáme do pánve na máslo, a ještě krátce usmažíme. Pak je potřeme pomerančovým nebo meruňkovým džemem a ozdobíme kopečkem šlehačky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.