Palačinky pro jemnou hubičku podle Jaromíra Trejbala

Připomeneme jednoho z vyhlášených kuchařů - Jaroslava Trejbala, který vařil i u Buriana nebo ve Francii. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření od něj vybrali recept na palačinky pro jemnou hubičku.

Ingredience
  • 1,5 dcl mléka
  • 1,5 dl smetany
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • hladká mouka podle potřeby
  • 4 lžíce koňaku, nebo rumu

Mléko, smetanu, sůl, cukr, 3 žloutky a koňak (rum) smícháme a rozšleháme. Po částech přidáváme hladkou mouku, až vznikne řidší těsto. Postupně je lijeme na lívanečníkovou pánev a na másle upečeme velmi malé palačinky. Rozložíme je na vále, na jedné straně potřeme pevným sněhem z bílků, do kterého jsme zašlehali sáček vanilkového cukru. Potřenou stranou je znovu vkládáme do pánve na máslo, a ještě krátce usmažíme. Pak je potřeme pomerančovým nebo meruňkovým džemem a ozdobíme kopečkem šlehačky.