Omáčka z rajských jablek podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Rajská patří dodnes mezi nejoblíbenější omáčky. Uvádí ji i Magdalena Dobromila Rettigové, podle které se vařilo především v městských kuchyních, a do které s Vladimírou Jakouběovou nahlížel redaktor Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchačce:
Dej na rendlíček kousek másla, čtyry velké rajské jablíčka, kousek rozkrájené cibule, několik zrnek pepře a nového koření, a nech to dusit, pak to hodně rozmačkej, nalej na to žejdlík hovězí polívky a proceď to do hrnečku, přidej k tomu trochu octa a trochu vína, zapraž to bledou jíškou, dej do toho kousek cukru, trochu sekané citronové kůry a nech to ještě povařit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.