Obloučky mandlové podle receptu z knihy Domácí cukrářství z roku 1910
Předvánoční čas je spojený s pečením vánočního cukroví. Je tu další z dob našich babiček, a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou historii vánočního cukroví.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Prohněť 15 dkg mouky, 10 dkg tlučeného cukru, lžíci nastrouhané citronové kůry a 2 až 3 žloutky a vyválej z toho lehce těsto na tloušťku hřbetu nože a vykrájej podlouhlé, asi 4 cm široké proužky. Pak dej proužky na plech a potři je směsí z tuhého sněhu ze 2 bílků a 4 polévkových lžic tlučeného cukru, posyp cukrem a sekanými mandlemi a pec je v dobře vyhřáté troubě světlehnědě. Dokud jsou ještě horké, polož je přes váleček, by se ohnuly.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.