Obloučky mandlové podle receptu z knihy Domácí cukrářství z roku 1910

Předvánoční čas je spojený s pečením vánočního cukroví. Je tu další z dob našich babiček, a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou historii vánočního cukroví.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Prohněť 15 dkg mouky, 10 dkg tlučeného cukru, lžíci nastrouhané citronové kůry a 2 až 3 žloutky a vyválej z toho lehce těsto na tloušťku hřbetu nože a vykrájej podlouhlé, asi 4 cm široké proužky. Pak dej proužky na plech a potři je směsí z tuhého sněhu ze 2 bílků a 4 polévkových lžic tlučeného cukru, posyp cukrem a sekanými mandlemi a pec je v dobře vyhřáté troubě světlehnědě. Dokud jsou ještě horké, polož je přes váleček, by se ohnuly.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.