Novoroční dort podle knihy Domácí cukrářství z roku 1910

V dobách našich babiček byl příchod nového roku samozřejmě spojený s 1. lednem, ale oslavy vypadaly poněkud jinak. Jak, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na novoroční dort.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Propracuj na vále v těsto: 28 deka mandlí, 28 deka másla, 28 deka cukru, 28 deka mouky, 4 žloutky, kůru a šťávu z jednoho citronu, skořici a nové koření. Rozdíl těsto na čtyři díly. Udělej z něj veliké dortové listy a pec je. Potři 3 upečené listy meruňkovou marmeládou, dej je na sebe, přikryj čtvrtým listem, kterýž posyp hustě a stejnoměrně cukrem, aby povrch byl celý bílý. Nyní ozdob dort ten letopočtem z čokoládových kuliček, které koupíš u cukráře.