Novoroční dort podle knihy Domácí cukrářství z roku 1910
V dobách našich babiček byl příchod nového roku samozřejmě spojený s 1. lednem, ale oslavy vypadaly poněkud jinak. Jak, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na novoroční dort.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Propracuj na vále v těsto: 28 deka mandlí, 28 deka másla, 28 deka cukru, 28 deka mouky, 4 žloutky, kůru a šťávu z jednoho citronu, skořici a nové koření. Rozdíl těsto na čtyři díly. Udělej z něj veliké dortové listy a pec je. Potři 3 upečené listy meruňkovou marmeládou, dej je na sebe, přikryj čtvrtým listem, kterýž posyp hustě a stejnoměrně cukrem, aby povrch byl celý bílý. Nyní ozdob dort ten letopočtem z čokoládových kuliček, které koupíš u cukráře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka