Norimberský perník

K Vánocům perník neodmyslitelně patří už po staletí. První zmínka o perníku v našich zemích se váže k Turnovu. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na norimberský perník.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

10 kg medu se nechá přejít varem a vychladlý zadělá žitnou moukou asi 10 kg. Druhý den se rozváží na 2 kg kusy a každý kus (2 kg) a nechá se uležet. Potom se prodělá prvně s 10 dkg potaše (dnes prášek na pečení, pozn. red.).
Potom se přidá se koření: 5 dkg skořice, 5 dkg koriandru, 2 dkg muškátového květu, 3 dkg kardamonu, 1 dkg hřebíčku, 2 dkg muškátového oříšku, vše dobře jemně utlučené.

Několikrát se těsto dobře prodělá a nejlépe druhý den se vyválí na plát, nakrájí, dá se do dřevěných forem olejem vymazaných, vyklopí se, potře se vodou a dá se to péct. Upečené se to potře rozvařeným sladem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.