Norimberský perník

K Vánocům perník neodmyslitelně patří už po staletí. První zmínka o perníku v našich zemích se váže k Turnovu. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na norimberský perník.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

10 kg medu se nechá přejít varem a vychladlý zadělá žitnou moukou asi 10 kg. Druhý den se rozváží na 2 kg kusy a každý kus (2 kg) a nechá se uležet. Potom se prodělá prvně s 10 dkg potaše (dnes prášek na pečení, pozn. red.).
Potom se přidá se koření: 5 dkg skořice, 5 dkg koriandru, 2 dkg muškátového květu, 3 dkg kardamonu, 1 dkg hřebíčku, 2 dkg muškátového oříšku, vše dobře jemně utlučené.

Několikrát se těsto dobře prodělá a nejlépe druhý den se vyválí na plát, nakrájí, dá se do dřevěných forem olejem vymazaných, vyklopí se, potře se vodou a dá se to péct. Upečené se to potře rozvařeným sladem.