Postní placičky z brambor a zelí

Co se za dob našich babiček vařilo v době přísného půstu? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají bezmasé, ale na sádle pečené, placičky z brambor a zelí.

Ingredience
  • 80 dkg vařených brambor ve slupce
  • 24 dkg hrubé mouky
  • 10 dkg krupice
  • 2 vejce
  • 2 lžičky soli
Ingredience
  • Náplň: 50 dkg kysaného zelí
  • sádlo
  • 2 cibule
  • česnek podle chuti
  • sůl
  • pepř

Zelí vymačkáme a posekáme. Na sádlo dáme cibuli a zelí. Dlouho nedusíme, spíše jen prohřejeme. Ochutíme solí, pepřem a česnekem. Brambory prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a zapracujeme těsto. Rozválíme na plát na prst vysoký. Vykrajujeme koláčky, do středu vytlačíme důlek, do kterého dáme zelnou náplň. Okraje potřeme sádlem a pečeme dozlatova. Kdo se nepostí, může do náplně přidat trochu škvarků.