Postní vývar podle receptu Gabriely Triwaldové z roku 1886
Ve městech se za dob našich babiček půst dodržoval trochu jinak, než na vesnici. Podíváme se, jaká postní jídla doporučovaly vyhlášené autorky kuchařek.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Štika, lín a parma se vykuchají, oškrábou, řádně vyperou a na malé kousky rozkrájejí; na rendlíčku se rozpustí 1/8 kg másla, do másla se dá nadrobno rozkrájená cibule, rozkrájená očištěná a omytá mrkev, 1 kořen petržele a celeru a 1 stroužek česneku. Jakmile se vše poněkud usmažilo, dají se do toho ryby nadrobno rozkrájené, přikryjí a dusí se. Hlavy a ocasy lze se starým hrachem v odvar svařiti, a pak na dušené maso nalít. Květem se vývar okoření a řádně svaří; procedí se a dá se do toho zelená rozsekaná petržel, zakloktá se dvěma žloutky se smetanou. Pak se na usmaženou žemličku naleje a podává se na stůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.