Kančí guláš paní hajné podle receptu z roku 1924
Zvěřina byla v dobách našich babiček na vesnici považována za vzácnou pochoutku. Nešlo o maso, které by se jedlo každý týden – objevovalo se na stole jen při slavnostních příležitostech, nebo po hodně vydařeném honu.
- 1 kg kančího masa
- 5 cibulí
- 7 stroužků česneku
- masový vývar
- kmín
- pepř
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce sádla
- červená paprika
- strouhaný křen
Cibulku nakrájíme na drobno a osmažíme na sádle do hněda. Potom nakrájené maso přihodíme k cibuli a necháme maso zatáhnout. Když je maso zatažené, zasypeme hladkou moukou a červenou paprikou, osmažíme a potom zalijeme vývarem. Přidáme kmín a dusíme, dokud maso nezměkne. Přidáme utřený česnek, a podáváme s houskovým knedlíkem. Na talíři ozdobíme strouhaným křenem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.