Kuřata s lanýži podle receptru Aleny Vávrové z roku 1873
Lanýže byly v měšťanské kuchyni symbolem luxusu a společenské prestiže. Objevily se na stolech měšťanů v závěru 19. století, kdy měšťanská společnost procházela velkými proměnami.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Očisti a vykuchej kuřata, i patřičně osol. Dej na kuthan kus čerstvého másla a vlož kuřata do toho. Oloupej čerstvé lanýže, rozkrájej je na tenké lístky a dej je do kuthanu. Přiklop kuthan a nech v něm kuřata s lanýži dusití Když jsou na polo dušeny, popraš je trochem mouky, přilej sklenici vína a nech to tak dlouho vařiti, až kuřata zcela změknou. Pak vyndej vše na mísu a pěkně urovnej.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.