Pečená kachna s medem a bejlím podle receptu z Podještědí
Přelom srpna a září byl v dobách našich babiček spojený s oslavou dožínek a na takové slávě se podávala třeba pečená kachna s medem a bejlím.
- 1 kachnu
- 2 jablka
- 2 lžičky medu
- nadrobno nasekaná čerstvá šalvěj
- lžíčka nasekaného libečku
- kousek slaniny
- sůl
- 3 stroužky česneku
Kachnu naporcujeme, osolíme. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky, dáme do pekáče s plátky slaniny. V misce smícháme med s nasekanou šalvějí a libečkem a potřeme tím kachnu. Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a dáme péct do trouby. Během pečení kachnu podléváme vypečenou šťávou. Ke konci pečení dáme na kachnu utřený česnek a upečeme jí dozlatova. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.